Näyttää siltä, että käytät Internet Exploreria. Kyseinen selain ei ole enää aktiivisen kehityksen alaisena Microsoftilla. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Näyttää siltä, että käytät vanhaa versiota selaimestasi. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi ole hyvä ja lataa viimeisin versio selaimista ChromeFirefoxSafari tai Edge

Kirkkojärven koulun piha
Sijainti
Espoo
Tyyppi
Oppimisympäristöt
Status
Toteutettu
Asiakas
Espoon kaupunki
Lähestymistavat
#leikki 
#liikunta 

Kirkkojärven koulu sijaitsee Espoonjokilaakson reunalla, näköalapaikalla, josta avautuu näkymät jokilaaksoon ja Kirkkojärven puistoon. Koulun pääsisäänkäynti on sijoitettu laaksoa kerroksen ylemmäksi, ja koko koulu on rakennettu keinotekoiseen rinteeseen, joen tulvavesien saavuttamattomiin.

Pihan teemana ovat tilaa rytmittävät, leikkisät ympyränmuotoiset istutusalueet, jotka kätkevät sisälleen oleskelupaikkoja ja monilajista kasvillisuutta. Ympyrät johdattavat kävijän pääsisäänkäynnille, ja muoto jatkuu toiselle puolen rakennusta, pääsisäänkäynnin aulatilasta avautuvissa näkymissä laaksoon.

Koulun rakennusmassojen väleissä sijaitsevat piha-alueet, ylä-, ala- ja esikoulun pihat. Leikkipihojen lisäksi pihakokonaisuuteen kuuluvat opetuspihat, ulkoauditorio, urheilukenttä ja liikuntatoimintoja. Koulun pihalta voi bongata maamme yleisimpien kivilajien mallikiviä, sekä nimikyltein varustettuja, kotimaisia puulajeja. Maisemaan avautuvien maisemien lisäksi toinen suunnittelua ohjaava teema oli päivän kierron seuraaminen.

Rakennuspaikka on vanhaa savista järven pohjaa, ja savikerroksen paksuus paikoin yli 20 metriä. Pihan toteutus vaati huomattavaa investointia maanpinnan alle, ja piha-alueet on kauttaaltaan vahvistettu stabiloimalla tai rakentamalla paalulaatan varaan. Pihojen välinen korkeusero vaihtelee. Tasoeroja on porrastettu erilaisin tukimuurein ja portain, sekä hyödynnetty pihakatsomoina.

Pihasuunnitelma perustuu hankkeesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun, Verstas Arkkitehdit Oy:n, voittaneeseen ehdotukseen ”Veljet”. on tehty Espoon kaupungin tilaamana vuonna 2006 ja toteutettu vuonna 2010.

Kuvat: Pyry Kantonen

work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture