Näyttää siltä, että käytät Internet Exploreria. Kyseinen selain ei ole enää aktiivisen kehityksen alaisena Microsoftilla. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Näyttää siltä, että käytät vanhaa versiota selaimestasi. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi ole hyvä ja lataa viimeisin versio selaimista ChromeFirefoxSafari tai Edge

Tikkurilan jokirannan yleissuunnitelma
Sijainti
Vantaa
Vuosi
2018
Tyyppi
Puisto ja maisema
Status
Suunnitelma
Asiakas
Vantaan kaupunki
Lähestymistavat
#kilpailu 
#leikki 
#vesiluonto 
#puisto 
#luontoarvot 
#historia 
#teollisuusmaisema 
#brandays 
#hulevedet 
#tulvasuojelu 
#sillat 

Suunnitelma perustuu vuonna 2015 Tikkurilan jokirannan maisema-arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseen ”Keidas”. Suunnitelman keskeinen ajatus oli kehittää jokirannasta vehreä vastapari Tikkurilan urbaanille keskustalle. Palkintolautakunnan mukaan voittaneen ehdotuksen ansiona on vahva ja innovatiivinen konsepti, joka yhdistää luontoarvoja, korkeatasoista ympäristörakentamista sekä moderneja teknisiä ratkaisuja.

Kilpailuehdotuksen pohjalta laadittiin Tikkurilan jokirannan yleissuunnitelma vuosina 2016-2017. Tavoitteena on ollut alueen käytön lisääntyessä löytää tasapaino toimintojen, liikennejärjestelyjen, kulttuurimaiseman ja luontoarvojen välille. Kooltaan 10 hehtaarin laajuinen suunnittelualue sijaitsee Tikkurilassa vajaan 200 metrin päässä asemakeskus Dixistä ja asemalta. Alue koostuu jokirannan viheralueista (Neilikkapuisto, Tikkurilanranta, Tiedepuisto, Vernissanranta ja Väritehtaanranta), aukio- ja katualueista, Vernissan ja Åvikin tonteista sekä Heurekan ja Silkin kiinteistöjen edustoista ja muutamista alueella sijaitsevista vanhoista rakennuksista.

Puiston kiehtovuus ja omaleimaisuus syntyvät alueen moniulotteisista, kerroksellisista tarinoista; kulttuurihistoriasta, jokiluonnosta, tieteestä ja urbaanista olohuoneesta. Aikoinaan teollisuuden käyttöön rakennettu pato on päätetty purkaa, ja nyt joki vapautuu virkistyksen ja ekosysteemipalvelujen tuottajaksi. Joki nostetaan puiston keskeiseksi elementiksi, ja kaupunkilaiset ohjataan veden äärelle; tärkeät oleskelu- ja tapahtuma-alueet sijoitetaan rantaviivan tuntumaan.

Maisema-arkkitehtuurin muotokieli ammentaa inspiraatiota veden virtaavasta liikkeestä. Liike välittyy puistoon muun muassa tukimuurien, rantaterassien ja istutusalueiden linjakkaina muotoina. Joki nostetaan takaisin arvoiseensa asemaan ja liitetään kiinteäksi osaksi kaupunkia avaamalla umpeenkasvanutta maisemaa. Paikan kaupunkiluonnon olosuhteita vahvistetaan ja eheytetään ja niiden rinnalle tuodaan keskeisen kaupunkipuiston kulutusta kestäviä ja elämää tukevia ratkaisuja. Luodaan ympäristö, jossa monipuolisesti eri lajit mahtuvat elämään rinnakkain samalla alueella.

Puistomaisema on kontrastinen: villi jokiluonto kohtaa materiaaleiltaan, yksityiskohdiltaan ja kalusteiltaan laadukkaan ympäristörakentamisen ja eläväisen kaupungin. Kontrastit paikan historiallisten kerrostumien ja monimuotoisen luonnon kanssa kesken 2020-luvun puistokokemuksen.

work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture