Näyttää siltä, että käytät Internet Exploreria. Kyseinen selain ei ole enää aktiivisen kehityksen alaisena Microsoftilla. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Näyttää siltä, että käytät vanhaa versiota selaimestasi. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi ole hyvä ja lataa viimeisin versio selaimista ChromeFirefoxSafari tai Edge

Vernissaranta, Väritehtaanranta ja Vernissasilta
Sijainti
Vantaa
Vuosi
2021
Tyyppi
Puisto ja maisema
Status
Rakenteilla
Asiakas
Vantaan kaupunki
Lähestymistavat
#vesiluonto 
#puisto 
#luontoarvot 
#historia 
#teollisuusmaisema 
#sillat 
#monimuotoisuus 
#maisema 

Vernissarannan ja Väritehtaanrannan puistot ovat osa Tikkurilan Jokirannan kokonaisuutta. Uudet puistoalueet sijaitsevat ikonisen kulttuurikeskus Vernissan läheisyydessä, jossa sijaitsee myös vanha pato, Vernissanpolttoon aikoinaan käytetty ja nyt kunnostettu suuri piippu, sekä vanha palokalustorakennus. Uusi puisto on sovitettu tähän kulttuurihistorialliseen yhteyteen tuoden ihmiset rannan läheisyyteen nauttimaan virtaavasta joesta ja sen luonnosta.

Ennen puiston rakentamista vanha pato purettiin osittain ja joen koski ennallistettiin luonnonmukaisen kaltaiseksi (Ramboll Oy,  2019). Uuden puistosuunnitelman myötä purettu pato ja virtaava joki ovat puiston keskiössä ja padon päätyihin sijoitettiin uudet näköalapaikat ja oleskelumahdollisuudet. Lisäksi ranta-alueiden ja maisemalammen oleskelupaikkoja lisättiin.

Vernissanrannan maatiilellä kivetty puistokäytävä on uusi reitti, joka jatkuu uuden kulkutason myötä padon yli yhdistäen puiston Vernissan tonttiin. Tämä ”piknikranta” grilleineen ja pöytineen on tunnelmallinen näköalapaikka jokielämälle, varsinkin iltahämärän ja tunnelmallisen valaistuksen aikana. Tiilireitiltä voi poiketa astinkiviä pitkin veden äärelle ja oleskelemaan vanhan padon puretuista kivistä tehdyille istumapaikoille. Vanha, historiallinen piippu on kunnostettuna ja valaistuna uusi maamerkki ja sen pyöreä muoto toistuu rannan pyöreissä, maatiilipäällysteisissä piknikpöydissä.

Vernissanrantaa vastapäätä oleva Väritehtaanranta on luonteeltaan luonnonmukaisempi. Puustoa on säilytetty runsaasti ja uudet rakenteet sijoitettu hienovaraisesti maisemaan. Nykyinen maisemalampi uuden kevyenliikenteensillan päädyssä kunnostetaan ja sen rannalle rakennetaan uusi oleskelulaituri. Vedenlaatua lammessa parannetaan biosuodattamolla, joka käytkeytyy tämän uuden oleskelulaiturin alle.

Ranta-alueille on kylvetty erilaisia niittyjä, jokiympäristössä viihtyviä perennoja sekä sipulikukkia. Padosta purettua ja Väritehtaanrannan nykyistä kivimateriaalia on hyödynnetty runsaasti puistojen uusissa rakenteissa. Joenrannan kivikkoalueet on jätetty vapaasti kehittymään luonnonmukaisen rantaympäristön aikaansaamiseksi. Haastetta suunnitteluun on tuonut mm. Keravanjoen tulvimisen huomiointi, joessa elävät vuollejokisimpukat ja Vernissarannan pilaantuneet maa-alueet.

Vernissasilta on uusi jokimaiseman maamerkki ja asettuu osaksi Vernissan ja radan miljöötä, päärautatien itäpuolelle yhdistäen kaksi uutta puistoaluetta toisiinsa. Veistokselliset corten-terässälekaiteet ja sillan umbrapatinointivärjäyksellä käsitelty betonipinta on valaistu näyttävästi iltaisin. Tämä uusi kävely- ja pyöräsilta on jatkossa myös pikapyörätie, osa Helsinkiin johtavaa pyöräilyn laatukäytävää.

Jokirannan suunnittelu jatkuu Vernissarannan ja Väritehtaanrannan puistoista länteen päin myöhemmin toteutettaville alueille molemmin puolin Keravanjokea.

Kuvat: Pyry Kantonen

work picture work picture work picture work picture