Näyttää siltä, että käytät Internet Exploreria. Kyseinen selain ei ole enää aktiivisen kehityksen alaisena Microsoftilla. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Näyttää siltä, että käytät vanhaa versiota selaimestasi. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi ole hyvä ja lataa viimeisin versio selaimista ChromeFirefoxSafari tai Edge

Vihreistä vihrein -asuinkortteli
Sijainti
Helsinki
Vuosi
2017
Tyyppi
Asuinympäristöt
Status
Toteutettu
Asiakas
TA-Rakennuttaja
Yhteistyökumppanit
Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy

Kokeellista viherkattorakentamista ja viherkattotutkimusta yhdistelevä kohde sijaitsee Jätkäsaaressa kahden taloyhtiön käytössä. TA Rakennuttajan hanke sisältää viherkattorakentamista kolmella katolla, vertikaalivihreää rakennuksen julkisivuissa, sekä pihakannen.

Jokaisella viherkatolla on oma profiilinsa ja tutkimusasettelunsa. Alin katto käsittää keittiöpuutarhan, jolla asukkaiden on mahdollista hyödyntää viljelylaatikoita tai nauttia katon muusta hyötykasvillisuudesta. Keskimmäiset katot aukeavat taloyhtiöiden saunatiloista saunaterasseiksi ja hedelmäpuutarhoiksi. Ylimmät katot, biodiversiteettikatot, ovat voimakkaimmin suunniteltu tutkimustarpeisiin ja tavoitteena on muun muassa houkutella selkärangattomia.

Julkisivuilla vihreä jatkuu katotasosta ylimpiin kerroksiin. Jokaisen parvekkeen yhteydessä on istutuslaatikko, joiden ikivihreäkasvillisuus ja köynnökset muodostavat rakennukselle kaksoisjulkisivun. Kattojen lisäksi pihakannella on mahdollisuus oleskeluun. Kannella sijaitsee myös leikkipaikka, tutkimuksen verrokkikohteita sekä perhosbaari. Pihakannen erikoisuutena on autohalliin puhkaistu aukko, josta kasvaa puita ja sammalseinä pihakannelle asti. Pihakannen pintamateriaalina on typpioksidia vähentävä betonilaatoitus. Kohteessa tutkitaan erityisesti eri kasvilajien sopeutumista haastavissa katto-olosuhteissa. Istutukset toteutettiin vaihtelevilla taimikoilla ja istutustavoilla.​

Vihreistä vihrein -asuinkerrostalolle myönnettiin vuonna 2017 Rakentamisen Ruusu – palkinto ja The Scandinavian Green Roof Award 2018 -palkinto vuonna 2018.

Kuvat: Pyry Kantonen

#asuminen 
#kaupunkiviljely 
#monimuotoisuus 
#kansirakentaminen 
#kasvikatto 
work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture