Näyttää siltä, että käytät Internet Exploreria. Kyseinen selain ei ole enää aktiivisen kehityksen alaisena Microsoftilla. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Näyttää siltä, että käytät vanhaa versiota selaimestasi. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi ole hyvä ja lataa viimeisin versio selaimista ChromeFirefoxSafari tai Edge

Kaupunkiympäristötalo
Sijainti
Helsinki
Vuosi
2020
Tyyppi
Kaupunkitila
Status
Toteutettu
Asiakas
Helsingin kaupunki
Yhteistyökumppanit
Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit
Lähestymistavat
#työympäristö 
#kaupunkisuunnittelu 
#viherkatto 

Kaupunkiympäristötalo on Helsingin kalasatamassa sijaitseva toimistotalo, joka kokoaa yhteen Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan. Kaupunkiympäristötalon maisemasuunnitelma käsittää rakennuksen viherkaton ja neljän terassin istutusalueet. Rakennuksen ja sen istutusalueiden suunnittelussa ja rakentamisessa painotettiin ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta, ja Kaupunkiympäristötalolle ollaan myöntämässä BREEAM-ympäristöluokituksen sertifikaattia arvosanalla erinomainen.

Viherkatolle on luotu kasvualustaltaan ja kasvilajeiltaan kolme Helsingille ja Suomelle tyypillistä ja toisistaan poikkeavaa teema-aluetta, jotka jäljittelevät luonnollisia elinympäristöjä: hiekka- ja soraranta, linnoitusketo ja nummi. Kaikki kasvilajit ovat kotoperäisiä ja luonnonvaraisia sekä mahdollisuuksien mukaan Helsingissä tavattavia. Lisäksi viherkatolla testataan erilaisia maksaruohomattotuotteita eri paksuisilla kasvualustoilla.

Jokaisella terassilla on myös oma teemansa. Terassien istutukset pohjautuvat näihin teemoihin sekä kunkin terassin valo-olosuhteisiin. Kasveina on käytetty sekä luonnonvaraisia että koriste- ja hyötykasveja.

Varjoterassin kasvillisuus mukailee lehtomaisen kangasmetsän kasvillisuutta. Kasvilajeissa painottuvat saniaiset ja pensaiksi on valittu lehtokuusama ja metsäruusu. Juhlaterassin istutukset ovat rakennuksen näyttävimmät. Erilaisia heiniä on yhdistetty voimakkain värein kukkiviin lajeihin. Työterassilla tyypilliset suomalaiset yrtit ja maatiaiskasvit ovat edustettuna. Tykyterassin istutusten innoittajana on ollut urbaani elämä, ja istutusalueet henkivät joutomaille tyypillistä karuutta ja rouheutta. Kasvivalikoimasta esiin nousevat erityisesti ruusut.

Viherkatolle ja terasseille on istutettu yhteensä yli 50 000 taimea. Hyvä yhteistyö suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja taimiston välillä mahdollisti istutustöiden onnistumisen vaativassa aikataulussa.

Kuvat: Pyry Kantonen

work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture