Näyttää siltä, että käytät Internet Exploreria. Kyseinen selain ei ole enää aktiivisen kehityksen alaisena Microsoftilla. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Näyttää siltä, että käytät vanhaa versiota selaimestasi. Voit katsella sivuja, mutta mitä todennäköisimmin ne eivät näy oikein.

Parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi ole hyvä ja lataa viimeisin versio selaimista ChromeFirefoxSafari tai Edge

Kirkkojärven puisto
Sijainti
Espoo
Tyyppi
Puisto ja maisema
Status
Toteutettu
Asiakas
Espoon kaupunki
Lähestymistavat
#kilpailu 
#vesiluonto 
#luontoarvot 
#hulevedet 
#tulvasuojelu 
#leikki 
#historia 

Kirkkojärven puiston kokonaisidea perustuu Espoonjoen vedenpinnan vaihtelun dynaamiseen liikkeeseen, sekä maastonmuotoilemiseen. Alueella aiemmin sijainnut järvi tuotiin maisemaan symbolisena, avoimena tulvaniittynä, ja se palaa maisemaan joen tulviessa. Tulva-aikana vesi nousee jopa puistoraitin reunaan saakka.

Vesialue on uuden virkistysalueen sydän. Joen uoma muotoiltiin uudelleen ja sen rannalle rakennettiin oleskelupaikkoja. Kaivomestarin aukion pohjoisreunan näköalatasanteelta avautuu jokilaakson panorama. Laiturimainen näköalatasanne kätkee allensa suuret hulevesiputket, jotka laskevat jokiuomaan. Rannoille tuotiin vehreää rantakasvillisuutta.

Kirkkojärven vanha rantaviiva tuotiin esiin sijoittamalla sen kohdalle uusi puistoraitti. Leikkipuisto, minigolf, koulun piha ja muut toiminnalliset alueet sijoitettiin rannan puolelle, tulvaveden ulottumattomiin. Laakson tilallisuutta voimistettiin sijoittamalla sen reunoille sektoreittain puita, jotka jättävät väleihinsä myös asuinalueen lomasta avautuvia pitkiä jokilaaksonäkymiä.

Joen tulviminen ja sen myötä muuttuva maisema tekevät puistosta yllätyksellisen. Ajoittain merkittävä osa puistosta peittyy tulvan alle. Tulvavedet on huomioitu puistosuunnittelussa, ja niitä on pyritty ohjaamaan harkitusti omille alueilleen. Vesi on puiston tärkein elementti, sekä myös suunnitteluhaaste. Puistoa kaivettiin, läjitettiin kaivuumassoilla, ja tulvaniityn tasainen maasto muotoiltiin uudelleen. Kirkkojärven koulun rakentamisen vuoksi koko alueen kuivatus on järjestetty uudelleen. 

Kirkkojärven puisto on ensimmäinen toteutettu alue laajemmasta kilpailutyöstä ja yleissuunnitelmasta.

Työ perustuu maisema-arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseen ”Muistojen aalloilla” vuonna 2004.

Kuvat: Pyry Kantonen

work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture work picture